Product was successfully added to your shopping cart.

FrostGuard

Frostguard je posebno razvijen za voćarstvo, vinogradarstvo i povrtartstvo, za upotrebu u plastenicima, plastičnim tunelima i malim vinogradima i voćnjacima. Ali je FrostGuard toliko fleksibilan i lak za upotrebu da ga sve više uzgajivača kupuje za veće površine. Pogotovo što mašine mogu biti opremljene sistemom za automatsko pokretanje.

Prvi FrostGuard je proizveden i prodat 2007. godine, a za sezonu 2012. predstavili smo GC model. U decembru 2016. predstavili smo našu FrostGuard revoluciju, opet sa puno poboljšanja. 2018. je predstavljen novi model Basic, ekonomična verzija FrostGuarda.

Postoje dva modela sa varijantama, Basic i Revolution.

 

FrostGuard Revolution

FrostGuard Revolution je predstavljen 2016. Manji je i lakši od prethodnog GC modela i stoga je od početka posebno popularan. Potpuno je zatvoren ali poseduje vrata i poklopce sa svih strana. Sva vrata i krov su izolovana kako bi se sprečila kondenzacija i smanjila buka.

Revolution može biti opremljen sistemom za automatsko pokretanje: potrebno je samo da podesite temperaturu na kojoj mašina treba da se pokrene i radi.

 

Dostupna su 4 modela Revolution

 

Tip R20:

R20 sa ispustom neposredno iznad zemlje idealan je za voćnjake jabuke, kruške, trešnje... Takođe se može koristiti u nekim vinogradima i nekim niskim usevima. Kapacitet mnogo zavisi od gustine stabala. Pokriva površinu između 0,7 i 1 hektara. Kompletna mašina se konstantno okreće za 360°.

R20


Tip R25:

R25 sa izlazom koji je metar iznad zemlje idealan je za većinu vinograda. Takođe se može koristiti u niskim usevima poput jagoda. Kapacitet mnogo zavisi od gustine biljaka. Prokriva površinu između 0,7 i 1 hektara. Kompletna mašina se konstantno okreće za 360°.

Tip R30:

R30 sa izlazom iznad mašine idealan je za više useve poput bobičastog voća. Kapacitet mnogo zavisi od gustine i visine biljaka. Pokriva površinu između 0,7 i 1 hektara. Izlaz se konstantno okreće za 360°.

Tip R30T


Idealan za zagrevanje tunela poput borovnica. R30T ima izlaz iznad mašine u obliku slova T, tako da duva na dve strane. U standardnoj verziji se utičnica ne okreće. Ova mašina je idealna za zagrevanje velikih tunela. Kao opciju možete odabrati rotirajući izduvnik.


FrostGuard Basic

Iako je Basic ekonomski model, nismo smanjili sigurnost i kvalitet. Zbog manje težine i 3 točka, lako se može postaviti. Može se podesiti na terenu sa 3 držača za boce montirane na mašini, može se povezati sa rezervoarom od 500 kg ili se može povezati sa kontejnerom u kojem se nalazi 5 ili 6 boca za gas. Ne može biti opremljen sistemom za automatsko pokretanje i za razliku od Revolution, nije potpuno zatvoren vratima.

Dostupna su 2 modela:

Tip B20:

Sa ispustom neposredno iznad zemlje idealan je za plastenike. Takođe se može koristiti u nekim vinogradima i nekim niskim usevima. Kapacitet mnogo zavisi od gustine stabala. Pokriva površinu između 0,7 i 1 hektara. Kompletna mašina se konstantno okreće za 360°.


Tip B25:

B25 sa izlazom na metar iznad zemlje idealan je za većinu vinograda. Takođe se može koristiti u niskim usevima poput jagoda. Kapacitet mnogo zavisi od gustine biljaka. Pokriva površinu između 0,7 i 1 hektara. Kompletna mašina se konstantno okreće za 360°.
Kako rade FrostGuard mašine?

Na ulazu za vazduh ventilatora nalazi se plinski gorionik koji zagreva vazduh do 80°C. Na zadnjoj strani mašine nalaze se boce sa gasom.

Zagrejani vazduh izlazi iz izduvnika i duva kroz drveće izlazeći iz 2 izlaza (1 levo i 1 desno). Protok vazduha je moćan, može da dobaci do 50 metara sa svake strane mašine. Zbog toga nije potrebno voziti kroz svaki red. Izračunaćemo za vas idealan krug koji se razlikuje za skoro svaki voćnjak. Međutim, veoma je važno proći na istom mestu u roku od 10 minuta. Ukupna površina koja se može zaštititi zavisi od oblika i dimenzija parcele.

Za razliku od svih ostalih sistema za zaštitu od smrzavanja, naš sistem se ne zasniva na podizanju temperature iznad kritičnih vrednosti, već na faznom prelazu ili u ovom slučaju kontrolom formiranja inja. Svi znamo da je mraz najveći neprijatelj cvecta i pupoljka ali postoji način da se neprijatelj iskoristi za zaštitu.

Transformacija pare u mraz naziva se desublimacija ili taloženje i oslobađa puno energije. Ova energija se prenosi u svoju okolinu, u ovom slučaju u okolni vazduh, ali pre svega u lišće i cveće. Znamo da upravo kristali leda obično nanosi najviše štete. To je zato što kristali leda izvlače energiju i vlažnost iz cveta. Bez zaštite, sloj inja će se povećati i konačno naneti štetu dehidracijom i podhlađenjem.

Ali ne i sa našim sistemom. Budući da prolazimo sa strujanjem vrućeg vazduha, svakih 7 do 10 minuta deo leda isparava (što se naziva sublimacija), a preostali led dobija energiju iz vazduha koji prolazi. Što je veća vlažnost vazduha, to se više energije prenosi. To nam omogućava da stvorimo optimalnu zaštitu sa samo delom energije koja je potrebna ostalim sistemima.Prednosti:

 • Bolje oprašivanje i prinos voća.
 • Bolji kvalitet voća.
 • Investicija se može rasporediti na nekoliko godina.
 • Na vrlo niskim temperaturama i dalje je moguće dobiti potpunu zaštitu stavljanjem više mašina bliže.
 • Nakon pokretanja, radi automatski.
 • Može se koristiti i u plastenicima, plastičnim tunelima.
 • Idealno za manje parcele, ali i za veće parcele.
 • Lako se kreće, mobilni, a ne fiksna instalacija.
 • Lako se pokreće, lako se isključuje.
 • Višenamenski: može se koristiti gotovo svuda, za mnoge primene i useve.
 • Može biti opremljen sistemom za automatsko pokretanje. (samo Revolucija)

 

Tehničke specifikacije:

Model

Revolution

R20

Revolution

R25

Revolution

R30

Basic

B20

Basic 

B25

  R20

Motor

(propan kao gorivo)

Briggs&Stratton

Vanguard 16Hp

Dva cilindra

Elektronsko paljenje

Greengear 14HP

Jedan cilindar

Elektronsko paljenje

Karoserija potpuno zatvorena otvorena
Dimenzije (mm) 1200x775x1200 1200x775x1550 1350x800x1200
Masa 325 Kg 218 Kg
Prosečna potrošnja gasa 10,5 kg/h 10 kg/h
Distribucija vazduha rotiranjem mašine izduvna grana rotira rotiranjem mašine
Auto-start Opciono Nema
Točkovi ne 3 kom
Nosači gas boca 4 kom 3 kom

Transportovanje sa

montiranim bocama

da ne da

 

 

Frostguard